Oyster me
Oyster you Oysterday

 
 

“Att välja sin favorit bland skaldjuren är omöjligt. Alla är unika på sitt sätt. Men en sak är jag noga med, alla våra skaldjur ska hålla högsta kvalitén. Annars får det vara.”

— Adriaan van de Plasse

ostron.png
 

Ostron

Ostron är en unik produkt som kräver mycket kunskap och anpassad utrustning.

Vi använder våra vattenbruksanläggningar även för ostron. Specialtillstånd gör det möjligt för oss att odla och förvara ostron på dessa platser.

Vi dyker själva efter våra ostron och när vi hittat dom hänger vi upp ostronen i speciellt utvecklade korgar tills beställningar från våra kunder kommer. En del små ostron hänger vi för tillväxt.

Att förvara ostron på våra odlingar ger ostronen en plats där dessa ligger fritt från sand och lera. Ostronen trivs bra på våra odlingar där dom hänger i korgarna, det finns mer mat för dom att tillgå än på havets botten där dom vanligtvis lever.

Det resulterar i ett ostron med mycket innehåll, och samtidigt kan vi garantera att våra ostron är helt sandfria. Möjligtvis det bästa ostronet som går att hitta. Made in Bohuslän.

blåmussla.png
 

Blåmussla

Musslor trivs fantastiskt bra på våra odlingar.

Efter noggrann analys av strömmar, mattillförsel och infrastruktur bestämmer vi vilken typ av vattenbruksodling vi ska använda som bas för produkterna vi odlar; musslor eller ostron.

Lång erfarenhet har lärt oss att ostron och musslor inte altid trivs på samma plats. För att kunna garantera bästa förutsättningar har vi tydliga områden där vi odlar musslor och andra områden där vi odlar ostron. 

Musslor lever minst 20 månader på våra odlingar. 20 månader är ungefär den tiden det tar för musslor att växa från larver till den storlek som vi tycker är optimal för när man ska äta musslan. (Vi har testat allt.)

Oftast flyter mussellarver in kring maj/juni från havet in i våra odlingar. Då är det dags för oss att hänga ut rep för att kunna samla in dessa mussellarver som söker sig ett ställe att fästa på. 

Under den första tiden utvecklar larven en typ av fot som gör att larven kan sätta sig fast på olika föremål som finns i havet. De larver som sätter sig på våra rep är de musslor som vi odlar.

På repet tar mussellarven sitt första och viktiga steg till ett liv i havet. Larven går nu från larvstadium till musselyngelstadium. Vårt yngel utvecklar ett hölje som heter musselskal och som utvecklar sig vidare till mussla med sitt mörkblå skal.

hjärtmussla_mindre_Rityta 1 kopia 2.jpg
 

Hjärtmussla

Dessa godingar äter vi gärna råa direkt från skalet. Smakar som en söt havspralin. Eller tillagade i en klassisk pasta vongole. Det går aldrig att trötta på.

Våra hjärtmusslor lever nergrävt i sandbankar i havet. De krattas upp för hand när det är dags att skördas och hanteras varsamt. När dessa godingar kommer till oss så behandlas hjärtmusslan i en reningsanläggning där vi filtrerar bort all medförd sand. Redo att möta världen, helt sandfri hjärtmussla! Något av det godaste vi vet!